2 Nisan 2013 Salı

Yağlı Beslenmek Kilo Aldırmaz Aksine Kaybettirir !

       Bu yazımda büyük tabuları parçalayacağıma inanıyorum :)

- Çok yağlı besleniyorsun bu yüzden kilo alıyorsun, - Yağı kes kilo verirsin , gibi replikleri unutun ! Herşeyden önce, bende bu repliklerin esiri hatta uygulayıcısıydım ta ki vücudun düşmanının yağlar değilde karbonhidratlar olduğunu öğrenene kadar...

       Yağ dediysem de bunlar tabiki zeytinyağı,hakiki tereyağı ve her türlü hayvansal yağ.
Peki bu sistem nasıl işliyor?Yağlı yiyerek nasıl kilo verilebilinir? Karbonhidratları kısıtlamanın ne gibi faydaları olabilir?

       Sistemin mantığı vücudu karbonhidrattan yoksun bırakmak, günlük enerjinin %65'ini yağdan %25'ini proteinden kalan %10'unu ise karbonhidratlardan almak.
       Vücuda giren karbonhidrat insülin direncinin dengesini bozarak aniden yükselip tekrar hızlı bir şekilde düşmesine sebep oluyor bu yüzden vücuda giren karbonhidratlar yüzünden depolanmaması gereken yağlar birikmeye başlıyor.Tam tersi durumda ise vücut karbonhidrat almadığında sistemde bulunan gerekli glikojenleri de harcadıktan sonra bir karbonhidrat olan glikoz yerine , yağ cisimciği olan KETONLARI enerji için kullanmaya başlıyor.Yani bildiğiniz yağ yakıyorsunuz.Peki aldığımız bu %65 yağ ne olacak? Eğer vücutta hormonal bir bozukluk yoksa yağ en kolay sindirilen temel madde olduğu için idrar yoluyla dışarıya atılıyor.

       Bu şekilde yapılan çeşitli diyetler var hepsi aynı kapıya çıkıyor Karatay Diyeti, Atkins Diyeti, Taş Devri Diyeti(Paleo),Ketojenik Diyet(bunun da çeşitleri var).. Hepsinde sınırlı karbonhidrat alımı var günlük en fazla 50 gram olmalı.
Aşağıda düşük kh oranı, yüksek yağ oranı ile beslenenlerin verdiği kiloları(yağları) resimlerle görebilirsiniz.

ketojen diyet sonuçları

ketojen diyet sonuçları

ketojen diyet sonuçları

Denedim, Notlarım :
Bildiğiniz gibi sebzelerde de karbonhidrat var bu durumda karbonhidratı düşük olan sebzeleri tercih ettim.
(Ispanak ve pırasa gibi  )
Arada sırada sucuk yedim karbonhidrat olmamasına rağmen içindeki yağların trans olduğunu düşündüğüm için sürekli kullanmadım ama kullananlar da var.
Bol yumurta tükettim. 


Meyvaları karbonhidrat içerdiği için sadece spordan önce tükettim bu şekilde vücut kas inşa konusunda kolaylık yaşıyor ( glikojenler kas yapımında kullanılıyor)
Bolca çilek yedim, Düşük glisemik indeksi sayesinde insülünü tepetaklak etmiyor ve karbonhidrat oranı düşük.
Muz tüketimime dikkat ettim 1 adetinde 27 gram karbonhidrat var.
Ekmek gibi ürünleri tabiiki kestim.
Kuru bakliyatlar karbonhidrat deposu olduğu için tüketmedim.
Süt tüketirken yarım yağlı değilde yağlı olanını tercih ettim kutusundaki değerlere bakarsanız nedenini anlarsınız :)
Ayrıca süt yerine hindistan cevizi gibi bir güzellikle tanıştım :) 
Kuruyemişleri çiğ tüketmeye çalıştım. Kavrulurken yağları zarar gördüğü için.
Karbonhidrat içermeyen kekler kurabiyeler olabileceğini öğrendim bunları hindistan cevizi unu üreterek denedim.
Liflerden zengin sebzelerle beslenmeye gayret gösterdim.
Kızartmadan uzak durmaya çalıştım.
Kahve Tükettim. ( Enerji sağlıyor )
BOL BOL SU TÜKETTİM

kakaolu cookieAkşamları çay ile büsküvi yiyerek kilo verilebildiğini düşünmek çok huzur verici :)Büsküvi dediysem form marka suntalarla karıştırmayın :) ha bu arada form demişken onlarında karbonhidrat oranlarına bakın, bakınca almayacaksınız zaten:)
Hindistan cevizi unu ve badem unu karması ile yaptığım Kakaolu Cookie 

Sonuçlar : 1,5 haftadır ketojenik besleniyorum başlamadan önce aç karnına 64,5 kilo geliyorken şu an aç karnına 62,2 gram geliyorum, ilk giden kilonun vücutdaki su olduğunu düşünürsek(kh'lar vücuddaki suyu tutuyor) gayet iyi bir değer bence. Yaptığım sporun kıramadığı sınırı bu şekilde kırdım ( p90x ). Her insan 1 2 haftada olsa bu diyetleri denemeli bence hatta yaşam şekline bile getirilebilir.


2 yorum:

  1. Evet, yine detaylar çok iyi ve ince düşünülüp yazılmış. Ketojen beslenmeyi yaklaşık bir aydır deniyorum ama gerçekten alışmak zor ama alışınca hayat çok daha basit hale geliyor. Ne bilim bir sürü çöpten kurtuluyorsunuz :) Ama ekmeği pilavı çok yemesem de armadım değil.. Konumuz ketojen beslenme ve benim vucudum çok farklı tepki verdi ? Zaten çok eski fitnees ve bisiklet vs ile uğraşan biri olarak vucudum çok zorlanır dedim, ama olmadı herşey yolunda. Yağlarımdan daha çok arındım ve vucut detaylarım çok daha keskin oldu. Kilo ve ölçüm azalsa bile doşardan tepkiler woow kollar vuuu abii :) Evet, genel olarak tam bir yontma beslenme tarzı ve herkes denemeli. En azından yağların yakılması için en uygunu. Tabii kalori açığı olmalı buna dikkkat..! Sayenizde biz bu fakir beslenme olan ketojen diyetine bir kaç mutlu tarifle kendimize geliyoruz.

    YanıtlaSil
  2. yağ en zor sindirilen besin. Sallamayın.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...