4 Nisan 2013 Perşembe

Planlı Eskitme / Kasıtlı Eskitme

Kullandığınız ürünlerin çok çabuk mu bozulduğunu düşünüyorsunuz? Kaç senede bir telefonu rahmetlik yapıyorsunuz? Ya bunların hepsi koca bir plansa? Evet yanlış duymadınız elinizdeki telefon kasti şekilde bozulmak için tasarlanmış olabilir... 1901 yılında tasarlanmış bir ampulün günümüzde halen yanıyor olması sizce de tuhaf değil mi? Biz evimizdeki ampulleri en fazla 5 yılda bir değiştiriyorken nasıl oluyor da o ampul sönmüyor? Aldığınız yazıcı nasıl oluyor da 1 yılda bozuluyor..

İşte o 112 yıldır yanan lamba :

kasıtlı eskitme

Gelelim bunun nasıl olduğuna ;

Planned obsolescence olarak literatüre girmiş, bizde de planlı eskitme olarak bilinir. Endüstriyel tasarımda kullanılan bir strateji ve yöntem olup ürünün daha uzun süre kullanılabilecekken belirli ve ayarlanmış bir kullanım ömrünün ardından işlevini yitirmesi olarak tanımlanabilir.Teknoloji firmalarınca uygulanan daha farklı bir boyutu ise ürünün periyodik olarak biraz daha geliştirilmiş versiyonunun piyasaya sürülerek önceki sürümlerin niteliksizleştirilmesidir. Bu şekilde yeni ürünleri satmak ve piyasada halen aktif bir şekilde var olmak hedefleniyor.Bilinmesi gereken nokta, teknoloji şirketlerinin önceki sürümleri satmaya başladıkları anda dahi ellerinde sonraki sürümlerin mevcut olmasıdır.

Detaylar aşağıdaki belgeselde mutlaka izlemenizi tavsiye ediyorum


Unutmadan bu da Okan Bayülgenin olay üzerine tepki olarak çektiği giriş müziği tabiki kimse izlerken bişey anlamadı zamanında.. Bu adamı işte bu yüzden çok seviyorum..




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...