7 Nisan 2013 Pazar

Ay'a gerçekten gidildi mi?

Ay'a gerçekten gidildi mi?

         Bu yazımızda yıllardır süre gelen tartışmayı konuşacağız. Öncelikle ay konusunda ki yarışın başladığı zamana gidelim;

         20 Temmuz 1969'da gerçekleşen seyahat, NASA'nın zamanın son teknolojisiyle üretilen kameraları tarafından canlı olarak yine NASA'nın Kaliforniya ve Avustralya'daki televizyon istasyonlarına gönderildi. O zamanlar bu görüntüleri işleyecek teknolojisi olmayan televizyon kanalları ise orijinal görüntülerin yansıtıldığı perdelerden çekim yaptılar. Bu nedenle detaylar, orijinallerindeki kadar net olarak görülemiyordu. Manyetik bantlı video kasetlere kaydedilen orijinal görüntüler ise 1970 yılında ABD Ulusal Arşivleri'ne kaldırıldı. Ancak görüntüler, 1984'de hiçbir neden belirtilmeden Maryland'deki Goddard Uzay Üssü'ne taşındı.

       Peki Ay'a gitmek neden bu kadar önemliydi? Şüphesiz ki o dönemde Sovyetler Birliği ile Amerika arasında geçen teknolojik savaş bunun en büyük nedeniydi.Ay'a ilk giden bu savaşın galibi olacaktı.Bu yüzden insanlar Amerikanın bu şavaşı kazanmak için ay'a gidişin sahte bir organizasyonla stüdyoda çekildiği iddaasında bulundu.

       
    1)Atmosferi olmayan bir ortamda nasıl olabiliyor da amerikan bayrağı dalgalanabiliyor? 

aya gerçekten gidildi mi

Komplo teorilerden 1.si Amerikanın fethettiğini düşündüğü aya bayrak dikmesi sırasında bayrakta oluşan dalgalanmalar. Fizik kurallarına göre atmosferin olmadığı yerde rüzgarda olmaz bu nedenle rüzgarın olmadığı yerde bayrağında dalgalanmaması dümdüz durması beklenir. Fakat ayda durum böyle olmamıştır.
Bayrağın dikilme anının orjinal videosu;


2)Nem olmayan ortamda nasıl oluyor da ayak izi oluşabiliyor?

aya gerçekten gidildi mi

2. iddaa ya göre nem olmayan ortamda ayak izi oluşmaz.Kumsalda yürürken ıslak kumda ayak izinizin çok belirgin bir şekilde oluştuğunu , fakat kuru kuma bastığınızda bunun çok daha soluk oluştuğunu hepimiz biliyoruz.Bu durumda aydaki ayak izinin bu kadar belirgin olmaması gerekirdi.

3)Ayda oluşan gölgelerin farklı yönlerde olması.




Bu iddaya göre ise tek bir ışık kaynağı olan ( güneş ) ayda tek bir gölge yönünün bulunması gerektiği gönderilen fotoğraflarda ise birden fazla gölge olmasını stüdyo ortamındaki yapay ışıklara bağlanması.

aya gerçekten gidildi mi

4)Rahmetli Neil Armstrong'un üzerinde ki ışık..

aya gerçekten gidildi mi

Burada ise ünlü astronotun üzerinde bulunan ışığın bu şekilde görünmesinin mümkün olmadığı iddaa ediliyor; İddaaya göre astronotun uzay mekiğinin gölgesinde kalması gerekirken ışık tutulmuşcasına parlamasının tek sebebi olabilir ; Birden fazla ışık kaynağı.


                Gelelim komplo teorilerine verilen cevaplara. Az sonra Mythbusters ekibinin bu iddaalara ve diğer birçok iddaaya verdiği yanıtları izleyeceksiniz. 



Sonuç olarak;

Videoda izlediğimiz gibi herşeyin mantıklı bir cevabı var. İzledikten sonra bu konuda tatmin olmayacak kişi sayısı azdır fakat yinede en azından benim aklımda kalan sorular var;
Aya 40 yıl önce gidildiği halde günümüzde neden gidilmiyor? Ne oldu da amerikanın hevesi geçti?
Nasa dan ayrılan astronotların ay konusu hakkında attığı iddaalarda neyin nesi?
Ayda yapılanmanın olduğu resmen evler köprüler olduğu görüntülenen resimler nerden çıktı bunlar gerçek mi?

aydaki cam kubbe

aydaki cam kubbe

aydaki cam kubbe

aydaki cam kubbe

3 yorum:

  1. Bir şeyi yazmamışsın: Ay'da madem atmosfer yok, yıldızlar Dünyada olduğundan daha net gözükmeliydi fakat fotolarda hiç yıldız yok!!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayın toprak türünün gelen ışığı yansıtma özelliği bulunduğundan aydan gökyüzündeki yıldızları göremezsiniz ( Sokak lambalarının bol olduğu bir yerde gökyüzündeki yıldızları göremediğimiz gibi )

      Sil
    2. O zaman Neil Armstrong a da bu ışıklar yansımış ve çoklu gölge oluşmuş

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...