18 Nisan 2013 Perşembe

Bugünkü ‘doodle’ı Melissa Çağlar tasarladı


Google Türkiye’nin düzenlediği ve yaklaşık 50 bin tasarımın katıldığı ‘Türkiye’nin Harikaları’ temalı yarışmayı 10 yaşındaki Melissa Çağlar kazandı. 4. Sınıf öğrencisi Melissa Çağlar’ın tasarımı olan Doodle bugün tüm Türkiye’de Google arama motorunu açan herkesin karşısına çıkacak.



Google Türkiye, Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da desteğini alarak “Türkiye’nin Harikaları” temalı bir yarışma düzenledi. Mart ayı başında duyurulan projeye tüm Türkiye’den 50 binin üzerinde bir başvuru oldu.

Yarışmada finala kalan 10 öğrenciye ödülleri verilmek üzere Miniatürk’te bir tören düzenlendi. Törene katılan Google Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Pazarlama Direktörü Mustafa İçil bu projelerin tüm dünyada yapıldığını ancak Türkiye’deki başvuru sayısının rekor düzeyde olduğunu ifade etti. Mustafa İçil yarışmaya katılan 50 bin tasarımın en çok 7. Sınıf öğrencileri tarafından yapıldığını, ve en çok Boğaz Köprüsü, Peri Bacaları, Galata Kulesi ve Mevlana çizildiğini belirtti.

Yarışmada finale kalan 10 öğrenciye ve öğretmenlerine Nexus 7 tablet armağan edildi. Ünlü balet Tan Sağtürk’ün de aralarında bulunduğu jürinin seçtiği birinci ise Ankara Gazi İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Melissa Çağlar’ın tasarımı oldu. Tasarımında Kız Kulesi, Peri Bacaları, İzmir Saat Kulesi ve Boğaz Köprüsü resimlerine yer veren Melissa Çağlar’a Google tarafından 10 bin lira para ödülü verildi.

Haberin devamı

15 Nisan 2013 Pazartesi

Mini Kek

paleo kek tarifiPaleo beslenenlerin rahatlıkla yapabileceği küçük bir kaçamak:)Bu lezzetten daha fazla sizi mahrum bırakmadan hemen tarife giriyorum :)


Malzemeler

  • 3 büyük yumurta
  • 2 yemek kaşığı bal 
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı sirke 
  • 3/4 çorba kaşığı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı(oda ısısında)
  • 1 paket vanilya
  • 1.25 su bardağı badem unu
Pasta Kreması İçin Tıklayın 
Paleo kek tarifiYumurtaların beyazını ayırıyoruz bir kaba sarısını bir kaba beyazını döküyoruz. Beyazları köpük haline gelene kadar mikserle çırpıyoruz.Köpük haline geldikten sonra sirkeyi ilave edip karıştırıyoruz. Diğer kaptaki yumurta sarısının içine tereyağı, vanilya, kabartma tozunu ve balı ekleyip mikserle çırpıyoruz.Çırptıktan sonra limon suyunu

14 Nisan 2013 Pazar

Şekersiz Pasta Kreması



Karbonhidrattan kaçanlar için ideal bir krema tarifi hazırladım. Arada yapacağınız kaçamaklar için 10 numara bir seçenek.

Malzemeler

1 kutu süt kreması
1 çorba kaşığı kakao(dilerseniz miktarı ile oynayabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı vanilya
1 tatlı kaşığı tereyağı
Tatlandırmak için bal

Dolapta beklettiğimiz süt kremasını

Düşük Kalorili Elma Tatlısı

            Yine diyet bozdurmayan bir tatlı tarifi ile karşınızdayım :) Bildiğiniz gibi yaz geldi herkes diyetlere başladı peki diyetteyken canımız tatlı çektiğinde ne yapacağız? Sütlü tatlılar yemekten sıkıldıysak ne ile krizimizi atlatacağız? İşte bu noktada imdadımıza elma tatlısı yetişiyor :) Şekersiz , karbonhidratı düşük, elma tatlısı...

Düşük Kalorili Elma Tatlısı

2 kişilik elma tatlısı için malzemeler:

1,5 orta boy elma
1 yemek kaşığı fıstık ezmesi
7 8 adet kıyılmış badem
Tarçın
Bal
1 tatlı kaşığı tereyağ


12 Nisan 2013 Cuma

Evde Hindistan Cevizi Sütü&Şurubu Yapımı

Bugün sizi Tayland'ın en meşhur içeçeklerinden biri olan hindistan cevizi sütüyle tanıştıracağım :)
Soğuk içeçeklerin içinde çok güzel oluyor ,acayip bir şekilde insanın içini ferahlatıyor. Ayrıca şurup haline getirerek kahvelerinize ve kokteylerinize lezzet katabilirsiniz.


Adım 1 : Hindistan cevizini marketten alıyoruz sonra altındaki 3 tane oyuktan delik açarak içindeki suyu boşaltıyoruz.

evde hindistan cevizi sütü

Adım 2:Hindistan cevizini kırdıktan sonra üstte kalan kabuğunu salatalık soyacağı ile temizliyoruz

evde hindistan cevizi sütü

Adım 3: Rendeliyoruz

evde hindistan cevizi sütü

11 Nisan 2013 Perşembe

İşte iddaa böyle oynanır :)


Bahis oyunlarında bir sürprizde Karabük Üniversitesi'nde okuyan öğrencinin başına geldi...


Tüm dünyadaki spor severlerin dikkatle takip ettiği iki maç olan Galatasaray - Real Madrid ve Borussia Dortmund - Malaga maçlarında skorlarını bilerek 10 TL karşılığında 7.680 TL alan genç sosyal medyada son zamanlarda en çok konuşulan konular arasına girdi.                  

İŞTE O KUPON

10 Nisan 2013 Çarşamba

Google Translate'den Bir Yenilik Daha

İnternet dünyasının en iyi çevirmeni olarak bilinen(ben pek beğenmesem de :) google translate yine kendine yakışır bir yenilik yaptı. Artık mobil telefonunuzdan internet bağlantısı olmadan bu uygulamayı kullanabileceksiniz.Çevrimdışı bağlantı şu anlık sadece android sistemde çalışıyor. Aşağıdaki Google Play adresinden uygulamayı indirebilirsiniz.


artık google translate çevrimdışı çalışabiliyor




9 Nisan 2013 Salı

Kahvenin Sıra Dışı Hikayesi

Benim gibi kahve tutkunlarının dikkatini çekebilecek çok harika bir Discovery belgeseli.



8 Nisan 2013 Pazartesi

Paleo Kurabiyeler

Düşük Karbonhidratlı ve Lifli Kurabiyeler ( Kakaolu Paleo Cookies )

paleo kurabiye


Malzemeler:
4 çorba kaşığı badem unu( kavrulmamış bademden)
1 yumurta akı
bal(ben 1 çorba kaşığı koydum siz tadına göre koyabilirsiniz)
1/2 ölçek protein tozu
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
içine kıyılmış fıstık,hindistan cevizi rendesi

Tüm malzemeleri karıştırıp yağlı kağıda porsiyonlar halinde(resimdeki gibi) koyun
180 derecede 8-9 dk pişirin.
Afiyet Olsun...

7 Nisan 2013 Pazar

Ay'a gerçekten gidildi mi?

Ay'a gerçekten gidildi mi?

         Bu yazımızda yıllardır süre gelen tartışmayı konuşacağız. Öncelikle ay konusunda ki yarışın başladığı zamana gidelim;

         20 Temmuz 1969'da gerçekleşen seyahat, NASA'nın zamanın son teknolojisiyle üretilen kameraları tarafından canlı olarak yine NASA'nın Kaliforniya ve Avustralya'daki televizyon istasyonlarına gönderildi. O zamanlar bu görüntüleri işleyecek teknolojisi olmayan televizyon kanalları ise orijinal görüntülerin yansıtıldığı perdelerden çekim yaptılar. Bu nedenle detaylar, orijinallerindeki kadar net olarak görülemiyordu. Manyetik bantlı video kasetlere kaydedilen orijinal görüntüler ise 1970 yılında ABD Ulusal Arşivleri'ne kaldırıldı. Ancak görüntüler, 1984'de hiçbir neden belirtilmeden Maryland'deki Goddard Uzay Üssü'ne taşındı.

       Peki Ay'a gitmek neden bu kadar önemliydi? Şüphesiz ki o dönemde Sovyetler Birliği ile Amerika arasında geçen teknolojik savaş bunun en büyük nedeniydi.Ay'a ilk giden bu savaşın galibi olacaktı.Bu yüzden insanlar Amerikanın bu şavaşı kazanmak için ay'a gidişin sahte bir organizasyonla stüdyoda çekildiği iddaasında bulundu.

       
    1)Atmosferi olmayan bir ortamda nasıl olabiliyor da amerikan bayrağı dalgalanabiliyor? 

aya gerçekten gidildi mi

Komplo teorilerden 1.si Amerikanın fethettiğini düşündüğü aya bayrak dikmesi sırasında bayrakta oluşan dalgalanmalar. Fizik kurallarına göre atmosferin olmadığı yerde rüzgarda olmaz bu nedenle rüzgarın olmadığı yerde bayrağında dalgalanmaması dümdüz durması beklenir. Fakat ayda durum böyle olmamıştır.
Bayrağın dikilme anının orjinal videosu;


2)Nem olmayan ortamda nasıl oluyor da ayak izi oluşabiliyor?

aya gerçekten gidildi mi

2. iddaa ya göre nem olmayan ortamda ayak izi oluşmaz.Kumsalda yürürken ıslak kumda ayak izinizin çok belirgin bir şekilde oluştuğunu , fakat kuru kuma bastığınızda bunun çok daha soluk oluştuğunu hepimiz biliyoruz.Bu durumda aydaki ayak izinin bu kadar belirgin olmaması gerekirdi.

3)Ayda oluşan gölgelerin farklı yönlerde olması.

5 Nisan 2013 Cuma

Glisemik İndeks

            Glisemik İndeks bir gıdanın kana karışma hızının ölçüldüğü sistemdir. Genelde beyaz ekmek veya şeker referans alarak oluşturulur. Kana karışan hızlı madde insülin hormonunu aniden tepeye atıp sonra aniden hızlı bir şekilde düşmesine neden olur. Bu yüzdendir ki sizi hiç bir zaman ekmek yemek doyurmaz.Bozulan insülin dengesi nedeniyle vücut içeriye giren her şeyi yağ şeklinde depolamaya çalışır.Bu da kilo alımına ve kilo verememeye sebep olur.
           Genelde basit yapılı karbonhidratlarda değeri çok yüksektir. 50 ve altındaki değerler beslenmeye uygundur ama zaman zaman kaçamaklar yapılarak 60'lık değerlerden de seçilebilir.Az sonra tabloda göreceğiniz yağın glisemik indeksinin 0 oluşu da kilo aldırmadığının bir kanıtı daha olacak.

Glisemik İndeks Tablosu:

glisemik indeks

Mısır şurubu
115
Bira 
110
Glikoz (dekstroz)
100
Ekmek
100
Glikoz şurubu
100
Modifiye nişasta
100
Buğday şurubu, pirinç şurubu
100
Kızarmış patates, elma dilimli patates
glisemik indeks95
Maltodextrin
95
Patates unu (nişasta)
95
Fırında pişmiş patates
95
Pirinç unu
95
Glutensiz beyaz ekmek

4 Nisan 2013 Perşembe

Planlı Eskitme / Kasıtlı Eskitme

Kullandığınız ürünlerin çok çabuk mu bozulduğunu düşünüyorsunuz? Kaç senede bir telefonu rahmetlik yapıyorsunuz? Ya bunların hepsi koca bir plansa? Evet yanlış duymadınız elinizdeki telefon kasti şekilde bozulmak için tasarlanmış olabilir... 1901 yılında tasarlanmış bir ampulün günümüzde halen yanıyor olması sizce de tuhaf değil mi? Biz evimizdeki ampulleri en fazla 5 yılda bir değiştiriyorken nasıl oluyor da o ampul sönmüyor? Aldığınız yazıcı nasıl oluyor da 1 yılda bozuluyor..

İşte o 112 yıldır yanan lamba :

kasıtlı eskitme

Gelelim bunun nasıl olduğuna ;

Planned obsolescence olarak literatüre girmiş, bizde de planlı eskitme olarak bilinir. Endüstriyel tasarımda kullanılan bir strateji ve yöntem olup ürünün daha uzun süre kullanılabilecekken belirli ve ayarlanmış bir kullanım ömrünün ardından işlevini yitirmesi olarak tanımlanabilir.Teknoloji firmalarınca uygulanan daha farklı bir boyutu ise ürünün periyodik olarak biraz daha geliştirilmiş versiyonunun piyasaya sürülerek önceki sürümlerin niteliksizleştirilmesidir. Bu şekilde yeni ürünleri satmak ve piyasada halen aktif bir şekilde var olmak hedefleniyor.Bilinmesi gereken nokta, teknoloji şirketlerinin önceki sürümleri satmaya başladıkları anda dahi ellerinde sonraki sürümlerin mevcut olmasıdır.

Detaylar aşağıdaki belgeselde mutlaka izlemenizi tavsiye ediyorum


Unutmadan bu da Okan Bayülgenin olay üzerine tepki olarak çektiği giriş müziği tabiki kimse izlerken bişey anlamadı zamanında.. Bu adamı işte bu yüzden çok seviyorum..




2 Nisan 2013 Salı

Yağlı Beslenmek Kilo Aldırmaz Aksine Kaybettirir !

       Bu yazımda büyük tabuları parçalayacağıma inanıyorum :)

- Çok yağlı besleniyorsun bu yüzden kilo alıyorsun, - Yağı kes kilo verirsin , gibi replikleri unutun ! Herşeyden önce, bende bu repliklerin esiri hatta uygulayıcısıydım ta ki vücudun düşmanının yağlar değilde karbonhidratlar olduğunu öğrenene kadar...

       Yağ dediysem de bunlar tabiki zeytinyağı,hakiki tereyağı ve her türlü hayvansal yağ.
Peki bu sistem nasıl işliyor?Yağlı yiyerek nasıl kilo verilebilinir? Karbonhidratları kısıtlamanın ne gibi faydaları olabilir?

       Sistemin mantığı vücudu karbonhidrattan yoksun bırakmak, günlük enerjinin %65'ini yağdan %25'ini proteinden kalan %10'unu ise karbonhidratlardan almak.
       Vücuda giren karbonhidrat insülin direncinin dengesini bozarak aniden yükselip tekrar hızlı bir şekilde düşmesine sebep oluyor bu yüzden vücuda giren karbonhidratlar yüzünden depolanmaması gereken yağlar birikmeye başlıyor.Tam tersi durumda ise vücut karbonhidrat almadığında sistemde bulunan gerekli glikojenleri de harcadıktan sonra bir karbonhidrat olan glikoz yerine , yağ cisimciği olan KETONLARI enerji için kullanmaya başlıyor.Yani bildiğiniz yağ yakıyorsunuz.Peki aldığımız bu %65 yağ ne olacak? Eğer vücutta hormonal bir bozukluk yoksa yağ en kolay sindirilen temel madde olduğu için idrar yoluyla dışarıya atılıyor.

       Bu şekilde yapılan çeşitli diyetler var hepsi aynı kapıya çıkıyor Karatay Diyeti, Atkins Diyeti, Taş Devri Diyeti(Paleo),Ketojenik Diyet(bunun da çeşitleri var).. Hepsinde sınırlı karbonhidrat alımı var günlük en fazla 50 gram olmalı.
Aşağıda düşük kh oranı, yüksek yağ oranı ile beslenenlerin verdiği kiloları(yağları) resimlerle görebilirsiniz.

ketojen diyet sonuçları

ketojen diyet sonuçları

ketojen diyet sonuçları

Denedim, Notlarım :
Bildiğiniz gibi sebzelerde de karbonhidrat var bu durumda karbonhidratı düşük olan sebzeleri tercih ettim.
(Ispanak ve pırasa gibi  )
Arada sırada sucuk yedim karbonhidrat olmamasına rağmen içindeki yağların trans olduğunu düşündüğüm için sürekli kullanmadım ama kullananlar da var.
Bol yumurta tükettim. 

Google'dan Maria Sibylla Merian'ın Doğum Günü İçin Özel Doodle





Google, Alman doğa bilimci ve sanatçı Maria Sibylla Merian'ın 366. 
doğumgününü hazırladığı doodle ile kutladı.

1647- 1717 arasında yaşayan Merian, Almanya'nın Frankfurt kentinde doğdu. Bitkiler ve böcekler üzeride çalışmalar yapan Merian aynı zmanda bunların detaylı resimlerini de yaptı. Yaşamış en önemli doğa ressamları arasında sayılan Merian, özellikle kelebeklerin yaşam döngüsü üzerinde bir çok analiz yaptı. Detaylar için tıklayın.

1 Nisan 2013 Pazartesi

French Press İle Kahve Nasıl Yapılır ?

Bu yazımda sizlere french press ile kahve nasıl yapıldığını fotoğraflarla uygulamalı şekilde göstereceğim

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki kahve tutkusuna tutulmama sebep olan içecek olan french press bana nescafe gibi granül kahvelerin ne denli kalitesiz olduğunu göstermiş olmuştu.O günden beri ( 3 ay ) granül kahvenin kokusundan bile midem bulanıyor :)
Türkiye'de filtre kahve olarak satın alacağınız fazla bir marka yok ( jacobs en iyisi aralarında ) ama olsun jacobs'un aromalı tadı ilk deneyim için tatmin edici olacaktır.
Bir sonraki yazımda taze kahve nereden bulunur ,nasıl muhafaza edilir, bu gibi sorulara cevap vereceğim beklemede kalın :)



Vakumlu paketi açtıktan sonra 5 tatlı kaşığı ( 2 fincan için ) kahve ekleyin.

Dilerseniz bu işlemi yapmadan önce french pressi sıcak su ile ısıtabilirsiniz.


90 derece olan suyu ekleyin. ( kaynar olmaması kahveyi yakmaması açısından önemli )


Şekildeki gibi 4 dakika demlemeye bırakın.



4 dakika sonra pressleme dediğimiz yani üstten bastırma işlemini gerçekleştirin ( yavaşca ) 



Afiyet Olsun :)



Flight Control System Surface ( Uçuş Yüzeyleri )

Flight Control System Surface 









DC-10


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...